DESPRE:
OTEL INOXIDABIL
Oțelul inoxidabil (sau inox) este acel aliaj al oțelului care conține cel puțin 12% crom în procente de masă. Acest tip de oțel este rezistent la coroziune. Inoxul este un oțel cu un conținut scăzut de carbon în compoziție, care conține crom în proporție de 10 % din greutate. Acest adaos de crom îi conferă oțelului proprietățile sale unice de inoxidabilitate și rezistență la coroziune. Prezența cromului permite formarea unui strat extrem de subțire dur, invizibil, de oxid de crom pe suprafața oțelului, rezistent la acțiunea mediilor corozive, capabil de a se autoreface în caz de alterare mecanică sau chimică.
Obiectele realizate din inox își păstrează aspectul indiferent de gradul de uzură. După câteva zeci de ani își pierde din strălucire, dar cu o investiție minoră își poate recăpăta chiar și atunci strălucirea din prima zi.
Utilizarea inoxului este foarte răspândită mai ales în categoria materialelor tehnice, dar este folosit pe o gama largă și pentru fabricarea articolelor de menaj. Pe lângă aceste domenii, ocupă loc important și în industria auto.
Avantajele produselor din inox sunt următoarele:
• Grad mare de rezistență la coroziune;
• Durabilitate mai mare de 50% decât oțeluri medii;
• Durabilitate: rezistență la căldură/ îngheț;
• Ușor de întreținut;
• Aspect plăcut;
• Reciclabil.
Bijuteriile din otel inoxidabil:
Au devenit tot mai populare in ultimii ani atat datorita design-ului inovator, cat si a rezistentei metalului. Otelul inoxidbil 316L numit si ”otel chirurgical” este un otel aliat cu molibden si cu continut scazut de carbon. Este un otel mai rezistent la coroziune decat otelurile inoxidabile obisnuite. De asemenea are o rezitenta la rupere si tractiune ridicata. De o astfel de bijuterie te vei putea bucura ani intregi fara sa-ti faci griji ca s-ar putea oxida sau deteriora in vreun fel. Datorita calitatilor sale hipoalergenice este un material larg folosit in chirurgie atat pentru instrumente cat si pentru implaturi chirurgicale de unde si denumirea populara de ”otel chirurgical”.
Tot datorita acestor calitati hipoalergenice este un material des folosit pentru bijuterii si piercing-uri fiind printre putinele “oteluri prietenoase” cu corpul uman.
Reactiile alergice la acest material sunt rare si atunci cand apar sunt de cele mai multe ori iritatii mecanice.
Otelul 316L este unul din cele mai folosite materiale pentru confectionarea bijuteriilor hipoalergenice.
Bijuteriile din oțel inoxidabil seamănă cu bijuteriile din argint, dar prețul este mai avantajos. Oțelul inoxidabil este mai dur decât argintul, astfel încât bijuteriile din oțel nu se zgârie ușor, nu ruginesc și nu-și schimbă culoarea. Oțelul inoxidabil 316L este cel mai bun aliaj pentru realizarea bijuteriilor, deși nu este la fel de dur ca titanul sau tungstenul. Însă spre deosebire de aur și argint, nu necesită mai deloc întreținere, curățare sau îngrijire. Oțelul inoxidabil este hipoalergenic și astfel este potrivit pentru acele persoane care au alergie la argint. Când se merge la spa, dacă apa termală conține sulf, este necesară coaterea bijuteriilor din oțel.
Cum cureti bijuteriile din inox acasa:
Intr-un bol cu apa calda, adauga aproximativ 3 picaturi de detergent lichid de spalat vase. Inmoaie coltul unei carpe moi si freca bijuteriile. Daca exista murdarie suplimentara, foloseste o periuta de dinti moale pentru a curata murdaria.
Clateste bijuteria cu apa calduta si sterge usor cu o carpa moale si uscata.
Lustruieste bijuteria folosind o carpa de lustruit bijuteriile.
Amesteca la doua parti de bicarbonat de sodiu, o parte de apa intr-un castron mic pentru a face o pasta. Ia cu o periuta de dinti moale din pasta si freaca usor bijuteria din otel inoxidabil, apoi clateste bijuteria cu apa calda. Sterge bijuteria cu un prosop moale.
TITAN
Titanul este un element chimic cu simbolul Ti și numărul atomic 22. Are o densitate mică și este un metal de tranziție dur, lucios și rezistent la coroziune (inclusiv față de apa de mare, apa regală și clor), cu o culoare argintie. Este al nouălea cel mai răspândit element, alcătuind 0,6% din scoarța terestră.[2] Titanul poate fi folosit în combinații cu fierul, vanadiul, molibdenul, printre alte elemente, cu scopul de a produce aliaje puternice și ușoare pentru industria aerospațială (motoare cu reacție, proiectile sau nave spațiale), uz militar, procese industriale (chimicale și petro-chimicale, uzine de desalinizare, hârtie), automobile, agro-alimentare, proteze medicale, implanturi ortopedice, instrumente și pile dentare, implanturi dentare, bijuterii, telefoane mobile și alte aplicații.
Titanul este non-toxic chiar și în cantități mari și nu poartă niciun rol natural în corpul uman. O masă estimată de 0,8 miligrame de titan este ingerată de oameni în fiecare zi, dar majoritatea trece prin organism fără a fi absorbit.
Titanul este un metal nou în industria realizării bijuteriilor si este considerat un metal inovativ deoarece este folosit de aproximativ zece ani si a câștigat o popularitate extraordinară. Titanul are un design luxos, este ușor, dar ferm și foarte rezistent. Fiind un metal dur, titanul este extrem de rezistent la apa si la alti factori externi, deci bijuteriile din acest material pot fii purtate si la mare sau la piscina.
Bijuteriile din titan sunt hipoalergice!
Cum cureti bijuteriile din titan acasa:
Intr-un bol cu apa calda, adauga aproximativ 3 picaturi de detergent lichid de spalat vase. Inmoaie coltul unei carpe moi si freca bijuteriile. Daca exista murdarie suplimentara, foloseste o periuta de dinti moale pentru a curata murdaria.
Clateste bijuteria cu apa calduta si sterge usor cu o carpa moale si uscata.
Lustruieste bijuteria folosind o carpa de lustruit bijuteriile sau cu un prosop moale.
Tungsten Carbide
Wolframul (numit și tungsten) este un element chimic din grupa metalelor situat în poziția 74 în tabelul periodic al elementelor. Simbolul chimic este "W". Wolframul este un metal cu luciu alb-argintiu, ce cristalizează în sistemul cubic cu volum centrat fără a mai avea și alte forme alotropice. Foarte dur, wolframul nu este casant ci devine ductil în stare pură păstrându-și în același timp rezistența. Are o densitate remarcabil de mare și anume 19,3 grame pe centimetru cub. Din toate metalele pure, punctul lui de topire este cel mai ridicat, iar punctul lui de fierbere este al doilea ca mărime (după carbon). Utilitatea lui cea mai cunoscută este ca filament în becuri electrice.
Dupa cunoștințele actuale wolframul nu este toxic.
Carbura de tungsten (formula chimică: WC) este un compus chimic (în special, o carbură) care conține părți egale de tungsten și atomi de carbon. În forma sa cea mai de bază, carbura de tungsten este o pulbere fină cenușie, dar poate fi presată și formată în forme prin sinterizare pentru utilizare în mașini industriale, unelte de tăiere, dalte, abrazivi, cochilii perforatoare și bijuterii.
Carbura de tungsten, de obicei sub formă de carbură cimentată (particule de carbură lipite împreună de metal), a devenit un material popular în industria bijuteriilor de mireasă datorită durității sale extreme și rezistenței mari la zgâriere. Chiar și cu rezistență ridicată la impact, această duritate extremă înseamnă, de asemenea, că poate fi spartă ocazional în anumite circumstanțe. Unii consideră că acest lucru este util, deoarece un impact ar sparge un inel de wolfram, îndepărtându-l rapid, unde metalele prețioase s-ar îndoi și ar necesita tăiere. Carbura de tungsten este de aproximativ 10 ori mai dura decât aurul de 18k. Pe lângă designul și lustruirea înaltă, o parte a atracției sale pentru consumatori este natura sa tehnică.
Tungsten Carbide (polisare argintiu) este singurul metal rar si exotic, care ramane lustruit perioade lungi de timp. Stralucirea si finisajul bijuteriilor din Tungsten Carbide argintii au o durabilitate enorma: 30, 40, 50 de ani. La inelele si verighetele din aur, argint, platina etc. puteti observa imediat (chiar la cateva zile de la prima purtare) diferite grade de uzura, ex: scaderea intensitatii luciului, tocirea designului, zgarieturi la suprafata etc. Suprafata bijuteriilor din Tungsten Carbide argintii va ramane foarte mult timp (ani) impecabila si stralucitoare ca in prima zi, datorita rezistentei deosebite, care este conferita de duritatea si densitatea metalului.
Culoarea naturala a inelelor si verighetelor din Tungsten Carbide este argintiu culoarea neagra fiind data de placarea cu titan care este aplicat pe suprafata bijuteriilor prin pulverizarea particulelor atomice la viteze exterm de ridicate incat particulele se incorporeaza in suprafata bijuteriei. Acest proces este numit Depozitatrea Vaporilor de Ioni (IVD - Ion Vapor Deposition). Acest strat este dur si nu este usor de zgariat precum metalele clasice, dar stratul nu este la fel de rezistent ca al bijuteriilor din Tungsten Carbide in sine, peste care este aplicat acest strat.
Bijuteriile din Tungsten Carbide venind in contact cu suprafete dure si in mod repetat, pot fi deteriorate, fisurate sau sparte.
Cum cureti bijuteriile din Tungsten Carbide acasa:
Intr-un bol cu apa calda, adauga aproximativ 3 picaturi de detergent lichid de spalat vase. Inmoaie coltul unei carpe moi si freca bijuteriile. Daca exista murdarie suplimentara, foloseste o periuta de dinti moale pentru a curata murdaria.
Clateste bijuteria cu apa calduta si sterge usor cu o carpa moale si uscata.
Lustruieste bijuteria folosind o carpa de lustruit bijuteriile sau cu un prosop moale.
Ce este placarea cu IP/PVD:
IP sau PVD se referă ambele la placarea ionică (IP) printr-un proces de depunere fizică în vapori (PVD). Este o metodă modernă de placare folosită în mod obișnuit în comerțul cu ceasuri și bijuterii, unde un finisaj durabil și rezistent este aplicat produselor fabricate din metale, cum ar fi oțelul inoxidabil.
Se foloseste placarea ionică pentru unele dintre bijuterii oferindu-le un finisaj durabil într-o varietate de culori.
Pentru a crea o acoperire PVD se utilizeaza vapori de metal parțial ionizat. Reacționează cu anumite gaze și formează pe substrat o peliculă subțire cu o compoziție specificată. Cele mai frecvent utilizate metode sunt pulverizarea și arcul catodic.
În pulverizare, vaporii sunt formați de o țintă de metal care este bombardată cu ioni de gaz energetic. Metoda arcului catodic folosește descărcări repetitive de arc de vid pentru a lovi ținta metalică și pentru a evapora materialul. Toate procesele PVD sunt efectuate în condiții de vid înalt. Temperatura tipică de proces pentru acoperirile PVD este între 250°C și 450°C. În unele cazuri, acoperirile PVD pot fi depuse la temperaturi sub 70°C sau până la 600°C, în funcție de materialele suportului și de comportamentul așteptat în aplicare.
Materialele suport includ oțeluri, metale neferoase, carburi de tungsten, precum și materiale plastice preplacate. Adecvarea materialului substratului pentru acoperirea PVD este limitată numai de stabilitatea acestuia la temperatura de depunere și de conductivitate electrică.
BENEFICIILE PLACĂRII PVD/IP:
Oferă o durată de viață sporită și durabilitate bijuteriilor
Placarea este hipoalergenică
Durează mai mult decât alte forme de placare (aur, argint, platina)
Usor de intretinut si curatat cu apa cu sapun